Petardele sunt obiecte explozive de mici dimensiuni, al caror scop principal este acela de a produce un zgomot foarte puternic. Acestea sunt prevazute cu fitile si sunt impachetate intr-o hartie groasa, care adaposteste materialul exploziv. Impreuna cu artificiile, petardele provin din China.
Precursorul acestora era un tip de bambus, folosit inca din anul 200 i.e.n, care exploda in momentul in care era incalzit. De altfel, chiar si astazi, chinezii folosesc pentru petarde denumirea de „baozhu”, care inseamna „bambus incalzit”. Istoria acestor dispozitive s-a schimbat odata cu inventia prafului de pusca, iar in prezent ele sunt folosite in China pentru a alunga spiritele rele.
In cartea sa „Lucruri chinezesti”, autorul James Dyer Ball mentioneaza ca, la finalul secolului al XIX-lea, petardele erau realizate de femei si copii, folosind hartie, bambus si praf de pusca. Ceva mai tarziu, mai exact la inceputul anilor 1900, au aparut petardele mandarine, care aveau intre 1,3 – 5,1 cm lungime si 6,4 mm grosime si produceau un sunet mai infundat decat cele de astazi.
In general, aceste mici bombe sunt alcatuite dintr-un invelis de carton sau plastic, iar in interior contin un agent de propulsie, care poate fi praf de pusca sau un inlocuitor al acestuia. Cheia unei detonari spectaculoase o reprezinta presiunea: materialul exploziv trebuie ambalat foarte strans, pentru un zgomot cat mai puternic.
In prezent, petardele sunt folosite pentru a marca diverse sarbatori, precum Halloween (31 octombrie), Ziua Independentei Statelor Unite ale Americii (4 iulie), Diwali (in India), Eid al-Fitr (in sud-estul Asiei), Tihar (in Nepal), Ziua Ashura (in Maroc), Ziua Focurilor de Artificii (in Marea Britanie), Caderea Bastiliei/Ziua Nationala a Frantei, Fallas (in Spania). In plus, aceste dispozitive sunt utilizate la aproape orice sarbatoare din Sri Lanka si de Anul Nou, in aproape toate tarile de pe Glob.