In prezent, nu putem concepe un Revelion sau un concert in aer liber fara un spectaculos foc de artificii. Totusi, faptul ca le vedem atat de des pe cer nu inseamna automat ca stim totul despre ele. In continuare, ti-am pregatit un articol din care vei afla cele mai surprinzatoare lucruri pe care cu siguranta nu le stiai despre aceste materiale pirotehnice:
1. Cel mai mare consumator de artificii din lume este compania Walt Disney
Compania Walt Disney este cel mai mare consumator de artificii din lume si al doilea cel mai mare cumparator de dispozitive explozive, dupa Departamentul de Aparare al SUA.
2. Culoarea albastra este de departe cel mai greu de obtinut
Culorile care lumineaza cerul sunt rezultatul unor chimicale adaugate in compozitia materialelor pirotehnice. Culoarea care se obtine de departe cel mai greu este albastrul, pentru care este nevoie de un compus al cuprului. Daca temperatura artificiilor este prea ridicata, albastrul dispare sau are o nuanta stearsa, nu foarte atractiva.
3. Americanii platesc 825 de milioane de dolari pe an pentru artificii
In 2016, americanii au platit 825 de milioane de dolari pe materiale pirotehnice, o crestere spectaculoasa de la 600 de milioane de dolari, cu zece ani mai devreme.
4. Frica de artificii este un cuvant foarte greu de pronuntat
Daca te sperie lumina sau sunetul puternic al acestor materiale pirotehnice, suferi de “kovtapyroergasoiphobia” (in engleza) sau, mai usor de pronuntat, de pirotehnofobie.
5. Regina Elisabeta I era o mare fana a acestor materiale pirotehnice
Regina Elisabeta I era o fana atat de mare a acestor materiale pirotehnice incat a creat pozitia de “Maestrul Focului Angliei” la curtea sa, pentru cel mai talentat pirotehnician din tara. Ulterior, Regele Iacob al II-lea l-a facut cavaler pe cel care ocupa respectiva pozitie.
6. Temperatura acestora este mult mai ridicata decat crezi
Desi par inofensive, artificiile care ard in mana pot atinge temperaturi de la 1.000 pana la 1.600 de grade Celsius. Prin urmare, mare atentie atunci cand le aprinzi, ca sa eviti accidentarea ta si a celor din jur!
7. Artificiile au ajuns inclusiv in Antarctica
In 1934, exploratorul american Richard Byrd a sarbatorit ca la carte ziua de 4 iulie, chiar daca se afla in Antarctica. Acesta a aprins materiale pirotehnice in ciuda furtunii si a unor temperaturi de -34 de grade Celsius.